קורות חיים
סרגיי גרדסקול נולד ב־12 במרץ 1942, בסברדלובסק (כעת יקטרינבורג), ברית המועצות, לשם פונו הוריו לאחר מלחמת העולם השנייה. אביו אנדריי גרדסקול היה פרופסור מוכר, דוקטור למדעי ההנדסה וראש המחלקה להנדסת רכבים במכללה האקדמית לתחבורה ולכבישים בעיר חרקיב שבאוקראינה, אז חלק מברית המועצות. הוא היה גבר נאה, אינטלקטואל ובעל השכלה רחבה, "מענטש" אמיתי. אמו של סרגיי בלה גרדסקול (לבית פסיס) עבדה כמפקחת תעבורה. היא הייתה אישה יפה ובעלת חוש הומור יוצא דופן, ניגנה בפסנתר בכישרון רב, והייתה חברותית עד מאוד ומלאת כוחות. יחדיו הם טיפחו משפחה נהדרת, ידידותית ועליזה, והיו הורים חמים לסרגיי ולאחותו הקטנה אולגה.
מאז ילדותו הדהים סרגיי את כולם בידיעותיו. הוא היה תלמיד חרוץ בבית הספר, התמיד בלימודי המוזיקה, ובכל רגע נתון עמד במרכז תשומת הלב של החברים וקרובי המשפחה. משסיים את חוק לימודיו בבית הספר התקבל ללימודי פיזיקה תאורטית בפקולטה לפיזיקה ומתמטיקה באוניברסיטת חרקיב, שהייתה ידועה באותן שנים בכל ברית המועצות, בזכות הפיזיקאים והמתמטיקאים שהרצו בה: בראש המחלקה לפיזיקה תאורטית עמד איליה ליפשיץ, אקדמאי ומדען מוביל בתחום הפיזיקה של מצב מוצק; את שיעורי מכניקת הקוונטים לימד אלכסנדר אחיעזר; מתמטיקה – ולדימיר מרצ'נקו; בעיות של פיזיקה מודרנית – מארק אזבל (בהמשך עלה אזבל לארץ, והיה לאחד הפיזיקאים המובילים כאן); תאוריה אלקטרונית של מתכות – עמנואל קנר; וזאת אפילו אינה רשימה מלאה של כלל מרצי המחלקה.
סרגיי השלים את עבודת המחקר שלו לקראת תואר מאסטר בהדרכתו של איליה ליפשיץ, ומשסיים את לימודיו בהצטיינות באוניברסיטה המשיך לעבוד בקבוצה של פרופ׳ ליפשיץ במכון האוקראיני לפיזיקה וטכנולוגיה (UPTI). ב־1970 השלים את עבודת הדוקטורט שלו (Ph.D) בהנחיית פרופ' ליפשיץ. לאחר שליפשיץ עבר למוסקבה עבד סרגיי במכון לפיזיקה וטכנולוגיה לטמפרטורות נמוכות (FTINT) בחרקיב. על בסיס עבודתו שם קיבל בשנת 1980 את התואר דוקטור למדעים (DSc), תואר דוקטור מתקדם שהיה קיים באותה התקופה בברית המועצות. המחקר המדעי של סרגיי הוקדש לתהליכים פיזיקליים במערכות לא מסודרות. הוא פרסם כמאה מאמרים מדעיים; וב־1980 פרסם את תוצאות המחקרים הרלוונטיים גם בספר מבוא לתאוריה של מערכות לא מסודרות, בשיתוף עם איליה ליפשיץ ולאוניד פסטור. בשנת 1985, בזכות העבודה הזאת, הוענק לסרגיי פרס מדינת אוקראינה, הפרס המכובד ביותר במדינה.
*דף זה נערך בסיוע תלמידי המחלקה לספרות עברית
(דף זה נערך בסיוע תלמידי המחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב)